News E-sukan masa depan negara

E-sukan masa depan negara

-

Industri e-sukan penting dalam membina generasi masa depan.

Itulah yang ditegaskan Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang mahu lebih ramai anak muda di Malaysia mendapat peluang bertanding dalam acara e-sukan sehingga layak bergelar profesional.

Kementerian itu, menurut Syed Saddiq, memberi sokongan penuh kepada program berkaitan e-sukan di negara ini.

“Malaysia mempunyai ramai pemain berbakat yang turut bertanding dalam banyak pertandingan antarabangsa bertaraf Olimpik dalam permainan seperti Dota 2, Mobile Legends, Counter Strike: Global Offensive, Tekken 7 dan FIFA,” katanya.

Beliau berkata, manifesto kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini pun menggariskan program penganjuran acara e-sukan dalam usaha mencari bakat baru.

“Di Malaysia, komuniti permainan video (game) sangat besar namun mereka (pemain) kurang diberi peluang tonjolkan bakat kerana tidak banyak kejohanan berprestij dianjurkan.

Geek Fam. Foto Geek Fam Facebook

“Oleh itu, kami berharap lebih banyak kejohanan dianjurkan secara tempatan atau di peringkat negeri sekali gus dapat membuka mata banyak ramai pihak dan memberikan lebih banyak peluang kepada anak muda khususnya menjadi lebih berdaya saing,” katanya.

Selain itu, Syed Saddiq juga memandang serius permainan santai yang menjadi kegemaran anak muda pada telefon pintar masing-masing.

“Seiring dengan pertumbuhan industri e-sukan di negara ini, permainan video dipilih mengikut populariti dan permintaan namun perhatian khusus diberikan kepada game santai seperti Mobile Legends,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya terbuka untuk berkolaborasi dengan mana-mana pembangun game untuk melonjakkan industri ini.

Ia langkah terbaik terutama apabila e-sukan sering dikaitkan membuang masa meskipun ia sebenarnya menguatkan minda murid dan pelajar sekolah jika kena pada tempatnya.

Ia langkah terbaik dalam dunia digital dan bukan sekadar bermain game namun langkah awal bersedia dalam Revolusi Industri 4.0.

Pendedahan mengenai potensi permainan digital yang dilihat memangkin masa depan cerah seiring perkembangan pesat ekonomi digital sekarang ini.

Oleh itu, institusi berkaitan seharusnya memberikan penerangan dan pendedahan permainan digital yang menjadi peluang kerjaya, menjana ekonomi dan membina kreativiti.

Kenyataan Syed Saddiq terbabit langkah awal kerajaan dalam membantu termasuk menyediakan prasarana berikutan sektor ekonomi digital ini menjana peluang pekerjaan baru, memberikan pulangan lumayan dan melahirkan penggiat permainan digital profesional tempatan dan antarabangsa.

Misalnya anak tempatan, Wan Hazmer Wan Ab Halim, 37, yang menimba pengalaman lebih tujuh tahun sebagai Ketua Pereka Grafik di Final Fantasy, Jepun sanggup kembali ke Malaysia. Ini menandakan industri permainan digital di sini benar-benar berkembang.

Semua pihak harus menyokong pertumbuhan industri e-sukan terutama permainan digital online yang mencatatkan pulangan memberangsangkan selain menjana kreativiti dan potensi diri.

Ini adalah keperluan masa hadapan, kemahiran yang membangunkan sektor kandungan dan teknologi kreatif, sekali gus membawa pertumbuhan memberangsangkan kepada sektor animasi, kesan visual, media baru serta sektor permainan digital.

Kita mahu permainan digital bukan sekadar satu permainan tetapi mempunyai peluang ekonomi yang lebih menyeluruh.

Apatah lagi, permainan digital dunia mencatat pulangan RM984.7 bilion melebihi pendapatan dari pembuatan filem dan animasi. – Harian Metro/Afiq Hanif afiq_hanif@hmetro.com.my

Afro Zoso
Afro Zoso
Peminat game, esports, movie dan juga musik! Tulisan ikut mood, kadang BM kadang BI ! Tapi yang penting tak pernah kopi pasta ya geng! Dari hati ke tulisan! Email aku kat SentrumGaming@gmail.com kalau ada apa-apa news terbaru yang korang nak aku cover! Thank you sapot geng!

Latest news

SK Telekom T1 | Febby pelengkap roster

Kim "Febby" Yong-min pelengkap roster pasukan Dota 2 SK Telekom T1 bersama-sama dengan PieLieDie dan juga FoREv.

MDL Chengdu | 5 pemain negara akan beraksi di Major DPC pertama musim baru

Lima pemain negara akan berentap di MDL Chengdu | Major pertama musim baru DPC - rebut lebih RM 4 juta jumlah kolam hadiah.

PieLieDie sertai kelab gergasi Korea Selatan SK Telekom T1

Johan 'PieLieDie' Åström dilihat sertai pasukan gergasi Korea Selatan SK Telekom T1 menurut laman web rasmi pendaftaran Major Valve semalam.

Chaos EC | Saberlight tidak diserap masuk selepas Dota Summit

Kelab esukan Chaos EC melepaskan pemain posisi 3 mereka - Saberlight- selepas kejohanan Dota Summit 11 yang baru sahaja selesai minggu lepas.

Astralis Juara IEM Beijing | Menang mudah keatas 100 Thieves

Pasukan gergasi CSGO Astralis menang mudah kejohanan IEM Beijing semalam selepas benam pasukan 100 Thieves 3-0 di pentas akhir.

[#LigaFantasiSentrumMY] Langit Tidak Lagi Berwarna BIRU!

Shout out to all KOP fans! Kini langit tidak lagi berwarna BIRU! Adakah kejuaraan musim ini akan menjadi milik Liverpool akhirnya?

Must read

video

Invictus Gaming Juara Dota Summit 11, kejohanan Minor DPC pertama benam Chaos EC 3-0

Invictus Gaming juara Dota Summit 11 - kejohanan DPC pertama musim baru Dota 2 semalam selepas membenam Chaos EC 3-0 di pentas akhir.
video

SentrumMY At Level Up KL | Hari Ke 2

Kejohanan Dota 2 Predator, Mobile Legends Bang Bang, Pubg Mobile, Fifa20 2v2 anjuran Gamesbond, Magic The Gathering dan banyak lagi guys!

Level Up KL | Konvensyen untuk para gamers!

Majlis Perasmian Level Up KL Biz 2019 hari ini yang diadakan di Connexion Conference & Event Centre, umum pembukaan Larian Studios dan banyak lagi.

TNC Predator bukti rantau SEA bukan calang-calang! | Juara ESL One Hamburg

TNC Predator menjuarai kejohanan ESL One Hamburg semalam selepas kalahkan pasukan underdog rantau CIS Gambit Esports 3-2 didalam siri best of 5.

You might also likeRELATED
Recommended to you