News Remaja habiskan lebih RM80,000 wang simpanan ibu untuk langgan...

Remaja habiskan lebih RM80,000 wang simpanan ibu untuk langgan Twitch

-

Amerika Syarikat – Seorang remaja menghabiskan wang simpanan ibu bernilai lebih USD20,000 ( RM80,000 ) untuk melanggan, menderma kepada Twitch Streamer yang diminati beliau.

Twitch $20,000
Remaja habiskan lebih RM80,000 wang simpanan ibu tanpa pengetahuan di alam streaming Twitch. Gambar Hiasan

Dalam masa kurang dari dua bulan, remaja tersebut secara tidak sedar, menghabiskan hampir keseluruhan wang simpanan ibu beliau untuk melakukan pembayaran kepada Twitch streamer tanpa pengetahuan ibunya.

Menurut laman portal esukan Dot Esports, ibu kepada remaja yang disorok identiti nya itu memberitahu mereka, diantara tarikh 14 Jun 2020 sehingga 30 June 2020, lebih USD19,870 telah ditolak dari akaun bank beliau untuk sebab yang sama.

Ibu remaja itu membuat satu post di Reddit untuk bertanya nasihat kepada orang ramai tentang masalah ini jika ada cara untuk beliau mendapatkan balik wang simpanan seumur hidup beliau itu.

20k in donations by minor in 17 days from r/Twitch

Antara streamer yang terlibat didalam donasi ini adalah Tfue, Gorb dan juga streamer kurang upaya Ewok yang kini terlibat didalam komuniti FaZeClan.

“Saya menangis dan hampir pengsan apabila melihat baki didalam akaun bank saya, saya seperti tidak percaya anak saya sendiri sanggup melakukan perkara ini terhadap diri ibunya sendiri!”

Remaja tersebut diberikan kad debit yang mempunyai baki wang mencukupi untuk berbelanja sekolah termasuk makan tengah hari namun beliau secara rahsia mendapat tahu kata kunci bank ibunya dan mula memindahkan beberapa jumlah wang untuk digunakan di Twitch.

Remaja tersebut terkejut dan tidak sangka dia telah menghabiskan sebanyak itu setelah di tanya oleh ibunya. Beliau tidak sedar sudah banyak dihabiskan selam dua bulan ini tanpa mengambil kira baki wang ibunya.

Ibu remaja tersebut telah pun memberitahu Twitch CEO dan juga pihak undang-undang Amazon. Pihak peguam Amazon hanya respon supaya perkara ini diselesaikan dibawah pihak Twitch dimana CEO dan juga Twitch masih belum beri respon kepada beliau.

sumber: Dota Esports

#Twitch #20K #Tfue #EwokTV FaZeClan #Amazon #TwitchSubs

Jangan lupa support page SENTRUMMY untuk info terkini dan juga content menarik!

Afro Zoso
Afro Zoso
Seorang bekas ahli media dan penulis baru didalam dunia penulisan namun telah lama meminati dunia esukan. Into Music, Movie for fun and IT Tech for work. Thank you for the love and support geng! Email me at afrozoso@sentrum.my for anything including collaboration, news and even lepak!

Latest news

Remaja habiskan lebih RM80,000 wang simpanan ibu untuk langgan Twitch

Seorang remaja menghabiskan wang simpanan ibu bernilai lebih USD20,000 (RM80,000) untuk melanggan, menderma kepada Twitch Streamer yang diminati beliau.

Yoodo Gank Mengamuk! 3 Chicken dinner, 104 mata di Super Weekend 1 PMWL

[#PMWL] The One and onleh Yoodo Gank mengamuk di perlawanan pembukaan Super Weekend PMWL Timur pertama dengan mendapat 3 Chicken Dinner berturut-turut!

OMEGA League – gabungan mantap EPIC Esports/WePlay!

[#Dota2] Dua penganjur paling mantap esukan Dota 2, EPIC Esports dan WePlay! bergabung anjur kejohanan OMEGA League untuk rantau EU dan juga Amerika!

ESL One Thailand 2020, Asia dan Amerika jadi taruhan

[#Dota2] Penganjur kejohanan esukan Dota 2 ESL One umum anjur ESL One Thailand 2020 untuk 2 benua iaitu Asia dan juga Amerika.

Mod baru Aghanim Labyrinth bukan sahaja untuk pemilik Battlepass

[#Dota2] Mod baru Aghanim Labyrinth kini terbuka untuk semua pemain Dota 2 termasuk pemilik akaun Battlepass The International 10.

Yoodo Gank habiskan Opening Weekend PMWL di tempat ketiga

[#PMWL] Yoodo Gank habiskan peringkat Opening Weekend PMWL (PUBG Mobile World League) di tempat ketiga dibelakang Orange Rock dan juga Bigetron Red Aliens.

Must read

video

Resolut1on, “beri Virtus Pro masa untuk kembali menyengat”

Resolut1on selaku pemain offlaner untuk Virtus Pro berkata beri mereka masa untuk memahami antara satu sama lain dan mereka pasti akan kembali menyengat!
video

SENTRUMMY x TWTDOTA At ONE ESPORTS DOTA 2 WORLD PRO INVITATIONAL SINGAPORE

SentrumMY bersama dengan TWTDOTA Malaysia hadir ke kejohanan ONE ESPORTS DOTA 2 World Pro Invitational Singapore pada 22/12/2019 hari terakhir kejohanan.

VICI Gaming Juara ONE Esports, benam Evil Geniuses 3-0

VICI Gaming juarai kejohanan One Esports Dota 2 World Invitational Singapore kalahkan Evil Geniuses 3-0 di pentas Final sebentar tadi.

ONE Esports Dota 2 World Pro Invitational | Bermula hari ini, Info dan Jadual

ONE Esports Dota 2 World Pro Invitational bermula hari ini dimana 12 pasukan berentap di pentas Singapore Indoor Stadium untuk hadiah lebih RM 2,000,000!

You might also likeRELATED
Recommended to you