GAMING | ESUKAN Dota 2 Selepas GranDGrant, kini TobiWan pula dilanda kes gangguan seksual

Selepas GranDGrant, kini TobiWan pula dilanda kes gangguan seksual

-

[#Dota2] Toby “TobiWan” Dawson dituduh melakukan jenayah gangguan seksual baru-baru ini dimana pelbagai tindakan telah diambil keatas diri beliau.

TobiWan Seksual
TobiWan terlibat dengan kes gangguan seksual.

TobiWan merupakan personaliti Dota 2 yang bermula seawal The International pertama dan banyak lagi sebelum itu. TobiWan antara “shout-caster” terbaik Dota 2 dimana beliau akan diletakkan di perlawanan akhir buat kebanyakkan kejohanan.

TobiWan mula melepaskan slot perlawanan akhir baru- baru ini dan lebih banyak dibuat oleh duo ODPixel dan Fogged.

Tuduhan mula dibuat oleh seorang “cosplayer” dengan nama akaun twitter @Meruna yang menyatakan kejadian yang berlaku diantara beliau dengan TobiWan seawal tahun 2011. Antara tuduhan dinyatakan adalah bermula dengan berborak secara atas talian dimana dikatakan TobiWan bertanya akan saiz “kelakian” beliau.

Meruna pada awal nya tidak mahu membuat kenyataan tentang perkara ini atas sebab-sebab tertentu antaranya adalah kerana komuniti ini sendiri yang tidak selalu berpihak kepada mangsa, katanya. Senarai penuh boleh dilihat disini.

Pemilik organisasi esukan Beyond The Summit yang kini bekerja sama dengan EPICENTER untuk kejohanan Beyond EPIC umum tidak akan bekerjasama lagi dengan TobiWan.

Suara TobiWan yang diguna pakai didalam Dota 2 juga telah pun dibuang oleh Valve susuli tuduhan ini berlaku.

Rakan media TobiWan yang selama ini sering bekerjasama untuk kejohanan esukan atau penyiaran seperti SyndereN dan Dota Capitalist umum tidak akan bekerja atau melibatkan diri dengan TobiWan.

Semoga kemenangan buat pihak yang benar.

Sumber: Twitter Meruna 

#TobiWan #Meruna #SyndereN #DotaCapitalist #BeyondTheSummit #SexualHarassment #Dota2Community #Reddit #MeToo

Jangan lupa support page Sentrum.MY untuk info terkini dan juga content menarik!

Afro Zoso
Afro Zoso
Seorang bekas ahli media dan penulis baru didalam dunia penulisan namun telah lama meminati dunia esukan. Into Music, Movie for fun and IT Tech for work. Thank you for the love and support geng! Email me at afrozoso@sentrum.my for anything including collaboration, news and even lepak!

Latest news

Selepas GranDGrant, kini TobiWan pula dilanda kes gangguan seksual

[#Dota2] Toby "TobiWan" Dawson dituduh melakukan jenayah gangguan seksual baru-baru ini dimana pelbagai tindakan telah diambil keatas diri beliau.

David Beckham sertai dunia esukan, tubuh Guild Esports

[#Esukan] David Beckham sertai dunia esukan dengan berkolaborasi dan melabur didalam kelab esukan berasal dari United Kingdom - Guild Esports. 

COD Mobile terima lebih 250 Juta muat turun dalam masa 9 bulan

[#CODMobile] COD Mobile pecah rekod PUBG Mobile dalam 9 bulan pertama game itu dilepaskan dimana lebih 250 Juta muat turun untuk Ios dan juga Android. 

Lagi kes gangguan seksual, Evil Geniuses umum pecat GranDGrant

Pengacara Grant ‘GranDGranT’ Harris dilanda skandal gangguan seksual dan umum undur diri dari terlibat didalam komuniti setelah dipecat Evil Geniuses.

Mixer kini tutup perkhidmatan, bergabung dengan Facebook Gaming

[#Streamer] Laman penstriman Mixer umum tutup perkhidmatan, bergabung dengan Facebook Gaming. Mixer.com akan dipindah ke FB.gg pada 22 Julai 2020.

Counter Strike kini berumur 21 tahun!

Counter Strike semalam menyambut hari lahir yang ke-21 dimana game itu merupakan game FPS terawal yang masih popular sehingga hari ini.

Must read

video

Resolut1on, “beri Virtus Pro masa untuk kembali menyengat”

Resolut1on selaku pemain offlaner untuk Virtus Pro berkata beri mereka masa untuk memahami antara satu sama lain dan mereka pasti akan kembali menyengat!
video

SENTRUMMY x TWTDOTA At ONE ESPORTS DOTA 2 WORLD PRO INVITATIONAL SINGAPORE

SentrumMY bersama dengan TWTDOTA Malaysia hadir ke kejohanan ONE ESPORTS DOTA 2 World Pro Invitational Singapore pada 22/12/2019 hari terakhir kejohanan.

VICI Gaming Juara ONE Esports, benam Evil Geniuses 3-0

VICI Gaming juarai kejohanan One Esports Dota 2 World Invitational Singapore kalahkan Evil Geniuses 3-0 di pentas Final sebentar tadi.

ONE Esports Dota 2 World Pro Invitational | Bermula hari ini, Info dan Jadual

ONE Esports Dota 2 World Pro Invitational bermula hari ini dimana 12 pasukan berentap di pentas Singapore Indoor Stadium untuk hadiah lebih RM 2,000,000!

You might also likeRELATED
Recommended to you