Movie Buff Spiderman Dikeluarkan Dari MCU!?

Spiderman Dikeluarkan Dari MCU!?

-

[#MovieBuff] Watak Spiderman sebelum ni hangat diperdebatkan di serata internet sama ada akan terus bersama didalam Marvel Universe atau keluar dari MCU dan reboot semula menjadi dunia Spiderman sendiri.

Macam mana benda ni berlaku?

Meh kita kebelakang sikit. Mengikut sejarah, semasa Marvel dalam kepincangan bankrup, mereka telah menjual hak Spiderman kepada Sony Pictures pada tahun 1999 dengan harga $7Mil. Maka, hanya Sony sahaja berhak untuk menggunakan watak Spiderman dengan apa jua selain TV Show dan kartun.

Hak mutlak untuk Spiderman franchise adalah milik Sony manakala Disney pula memiliki hak untuk kebanyakan watak-watak Marvel yang lain selepas membeli Marvel. Sebelum ini, Sony dan Disney bekerjasama untuk filem MCU dimana terlibatnya Spiderman didalam Marvel Cinematic Universe, dan memaksa Sony untuk hentikan plan mereka untuk Sinister Six dan lain-lain untuk Spiderman.

Image

Kerjasama pada 2015 itu adalah, Sony membenarkan Disney untuk menggunakan watak Spiderman didalam MCU dengan syarat Kevin Feige akan co-produce film solo Spiderman. Hasilnya pula, untuk film solo Spiderman, Disney akan dapat 5% keuntungan dari situ. Manakala Sony akan kaut selebihnya.

Masalah ini timbul apabila film Far From Home mendapat keuntungan yang tinggi dan Disney kini mahukan syarat kerjasama yang baru dimana, Disney dan juga Sony berkongsi kos Produksi pembikinan filem dan juga berkongi 50:50 keuntungan. Sony menolak permintaan Disney itu dan ingin menarik balik Spiderman dari MCU!

Sony’s playing a little hardball right now, … and they have every right to do so, considering the deal Disney offered is a joke,” Kata Jeff Bock, senior penganalisa box office di Exhibitor Relations.

Situasi di atas bermakna, jika Sony dan Disney tidak capai kata sepakat, filem Spiderman akan datang berkemungkinan tidak akan ada kaitan dengan Marvel Universe dan bencanalah semua film MCU akan datang.

Filem Spiderman Far Form Home adalah antara filem yang penting didalam perjalan MCU dimana di filem itu kita diperlihatkan apa yang terjadi didalam lompatan 5 tahun Thanos Snap. Didalam filem itu juga Spiderman dilihat sangat attach kepada idola beliau Iron Man dan apa yang akan jadi kepada beliau di akhir filem dimana seluruh dunia sudah tahu personaliti Spiderman yang sebenar.

Tom Holland juga terikat dengan kontrak untuk 2 lagi filem Spiderman dan kemelut ini amat membimbangkan untuk peminat dimana jalan cerita MCU mungkin perlu diolah semula atau Sony melakukan Spiderman reboot tanpa MCU dan sekali lagi mungkin Uncle Ben akan mati.

Image

Walaupun ramai yang meminta Sony untuk mempertimbangkan cadangan itu kerana Sony akan rugi, tapi harus diingat Sony juga boleh berdiri sendiri tanpa Marvel dengan movie Spider-Man: Into The Spider-Verse yang mendapat sambutan dan kritikan yang sangat baik.

Dalam masa ini pasti, mereka masih berbincang deal yang lebih baik untuk setiap pihak. Tidak menolak juga pendapat fandom yang mahukan Spiderman berada di MCU termasuklah kami juga!

#savespidey #Spiderman #MCU #SONY #Marvel #MarvelUniverse #Ironman

Jangan lupa like dan subscribe page Sentrum.MY kami untuk lebih banyak content yang menarik dan berita yang terkini.

Momo
Momo
Man vs Movie. Movie apa best? Best apa movie ni? Pa cerita? Yang pasti Royale popcorn paling sedap!

Latest news

Ward | Pemain posisi 5 atau posisi 4 patut beli?

Ward patut dibeli oleh pemain posisi 5 atau posisi 4 menjadi perbualan sejak pencarian rank match bertukar jadi Core/Support.

Selepas bersama Ahfu di RNG, kini LaNm kembali bersama Mushi di Keen Gaming

[#DOTA2] LaNm umum sertai Keen Gaming bersama-sama pemain negara Mushi di Keen Gaming tetapi kali ini sebagai jurulatih. 

AVANGAR juara Blast Pro Series Moscow | Bawa pulang lebih RM500,000

[#CSGO] AVANGAR muncul juara Blast Pro Series edisi Moscow semalam selepas menundukkan pasukan lawan forZe dalam siri 2-1.

Adakah Kuroky akan cipta organisasi Dota 2 beliau sendiri?

Pemain Team Liquid semalam umum berpisah dengan organisasi itu namun kedua-dua pihak - Kuroky dan Team Liquid mengatakan masih akan beraksi di musim baru.

TNC Predator lengkap dengan kehadiran Kpii dan March

Selepas pengumuman pelepasan Kuku dan juga Eyyou dari pasukan TNC Predator, pasukan gergasi rantau SEA itu umum kemasukan Kpii dan juga March.

Berakhir Sebuah Era | Pasukan Dota 2 Team Liquid umum berpecah

[#Dota2] Berakhirnya sebuah era apabila pasukan tier 1 Dota 2 Team Liquid umum berpecah sebentar tadi di laman rasmi sosial media mereka.

Must read

AVANGAR juara Blast Pro Series Moscow | Bawa pulang lebih RM500,000

[#CSGO] AVANGAR muncul juara Blast Pro Series edisi Moscow semalam selepas menundukkan pasukan lawan forZe dalam siri 2-1.

Dota Pro Circuit 2019-2020 | Tarikh penting Minor, Major dan pembahagian mata

[#Dota] Valve telah mengemaskini tarikh pertandingan Minor dan juga Major Dota 2 untuk musim baru iaitu Dota Pro Circuit (DPC) 2019-2020.

Astralis Juara Berlin Major | Benam AVANGAR semudah ABC | Bawa pulang lebih RM 2 Juta

[#CSGO][#BerlinMajor] Astralis muncul Juara selepas benam pasukan AVANGAR yang seperti tidak melawan di dalam siri 2-0 dan bawa pulang lebih RM 2 Juta.
video

Berlin Major: Renegades, NRG tersingkir | Astralis vs AVANGAR di Grand Finals

Berlin Major kini sudah sampai ke pusingan terakhir dimana semalam, pasukan Avangar singkirkan Renegades manakala Astralis singkirkan NRG.

You might also likeRELATED
Recommended to you