GAMING | ESUKAN Dota 2 Ward | Pemain posisi 5 atau posisi 4 patut...

Ward | Pemain posisi 5 atau posisi 4 patut beli?

-

[#Dota2] Kini menjadi perbualan di kalangan peminat Dota 2 dimana Ward patut dibeli oleh pemain posisi 5 atau posisi 4 sejak pencarian rank match bertukar jadi Core/Support.

Ward Foto Dota 2 LiquipediaINSTA

Didalam petikan satu kiriman di Reddit, ada yang mengatakan bahawa pembelian Ward berubah apabila kiraan MMR berubah dari Party/Solo ke Support/Core. Pemilihan support pula terbahagi kepada dua iaitu Hard Support/Posisi 5 dan juga Support/Posisi 4.

Didalam kiriman itu, ada yang berpandangan bahawa Ward hanya patut dibeli oleh pemain Hard Support/Posisi 5 kerana sejak dari awal pencarian game pemain Hard Support ini sudah bersedia untuk bermain sebagai Hard Support/posisi 5.

Benar, ramai yang menandakan kelima-lima role dan secara tidak langsung bukan pilihan mereka kononnya dapat Hard Support/Posisi 5. Ini bukan alasan kerana jika tidak bersedia untuk bermain sebagai Hard Support/Posisi 5, maka jangan lah tanda HardSupport tuh betul tak?

Ada yang beranggapan bahawa jika pemain posisi 4/Support itu perlu untuk membeli ward, ini bermakna pemain posisi 5 itu tidak bermain dengan baik. Ini kerana, Passive Income oleh setiap pemain adalah 90GPM dan Ward hanyalah berharga 50 gold. Jika pemain posisi 5/Hard Support itu hanya afk, mereka mampu untuk beli ward itu tanpa ada apa-apa masalah.

ya, pemain posisi 5 pon kena beli boots dan lain-lain, tetapi untuk dibandingkan dengan item pemain Hard Support/Posisi 5 dengan Support/Posisi 4, mana lebih penting?

Ini hanya berkenaan Ward Observer atau Ward berwarna kuning, cerita untuk ward sentry atau ward berwarna biru pula lain. Posisi 4 boleh bantu untuk ward ini kerana ini adalah situational termasuk la Dust dan juga Smoke.

Jika kita lihat dari segi lain pula, jika Posisi 5/Hard Support beli ward sentry, dan deward, mereka akan dapat 100 gold – dua kali ganda harga gold yang asal. Ini menguntungkan juga jika pandai deward ward obs musuh.

Pasukan-pasukan pro pon kadang-kadang bagi pemain Core mereka untuk deward untuk boost farming mereka.

Lagi satu, yang menjadi isu disini, adalah apabila pemain posisi 5/Hard Support mengatakan pemain posisi 4/support itu sebagai tidak tahu main atau noob kerana tak beli ward obs. Tak salah pon kalau nak bantu beli, menjadi masalah apabila mula menuduh pemain posisi 4 tu, dah elok-elok mereka nak beli, jadi tak beli sebab ego tinggi dan kena marah kan.

Berkenaan dengan Meta sekarang pula, ramai beranggapan Support/posisi 4 sepatutnya menjadi carry selepas pertengahan permainan. Jadi ini secara tak langsung meletakkan beban kepada hard support/Posisi 4 ini untuk bukan sahaja bantu roam di awal perlawanan, malah konsisten dalam kumpulkan gold untuk siapkan item.

Diskusi ini hanya terjadi jika masing-masing menjalankan tanggunjawab dengan baik di posisi masing-masing. Kalau Carry pon tak reti nak farm suruh dorang je beli ward and korang sebagai CM go carry item ! LOL

Apa pandangan korang?

Sumber: Reddit

#Ward #Observer #Sentry #Dota2Reddit #Reddit

Jangan lupa untuk like page Sentrum.MY untuk info terkini Dota 2 dan juga content yang menarik!

Afro Zoso
Afro Zoso
Peminat game, esports, movie dan juga musik! Tulisan ikut mood, kadang BM kadang BI ! Tapi yang penting tak pernah kopi pasta ya geng! Dari hati ke tulisan! Email aku kat SentrumGaming@gmail.com kalau ada apa-apa news terbaru yang korang nak aku cover! Thank you sapot geng!

Latest news

Astralis Juara IEM Beijing | Menang mudah keatas 100 Thieves

Pasukan gergasi CSGO Astralis menang mudah kejohanan IEM Beijing semalam selepas benam pasukan 100 Thieves 3-0 di pentas akhir.

[#LigaFantasiSentrumMY] Langit Tidak Lagi Berwarna BIRU!

Shout out to all KOP fans! Kini langit tidak lagi berwarna BIRU! Adakah kejuaraan musim ini akan menjadi milik Liverpool akhirnya?

Worlds 2019 | FunPlus Phoenix Juara Kejohanan dunia League of Legends

Pasukan dari China FunPlus Phoenix (FPX) menjuarai kejohanan paling berprestij League of Legends, Worlds 2019 semalam selepas benam pasukan G2 Esports 3-0!

Invictus Gaming Juara Dota Summit 11, kejohanan Minor DPC pertama benam Chaos EC 3-0

Invictus Gaming juara Dota Summit 11 - kejohanan DPC pertama musim baru Dota 2 semalam selepas membenam Chaos EC 3-0 di pentas akhir.

SentrumMY At Level Up KL | Hari Ke 2

Kejohanan Dota 2 Predator, Mobile Legends Bang Bang, Pubg Mobile, Fifa20 2v2 anjuran Gamesbond, Magic The Gathering dan banyak lagi guys!

Liga Fantasi Sentrum : Percaturan Minit Terakhir!

Just Follow Sentrum And You Are In A Good Shape! Minggu ni sibuk sangat sampai tak ingat sibuk sebab...

Must read

video

Invictus Gaming Juara Dota Summit 11, kejohanan Minor DPC pertama benam Chaos EC 3-0

Invictus Gaming juara Dota Summit 11 - kejohanan DPC pertama musim baru Dota 2 semalam selepas membenam Chaos EC 3-0 di pentas akhir.
video

SentrumMY At Level Up KL | Hari Ke 2

Kejohanan Dota 2 Predator, Mobile Legends Bang Bang, Pubg Mobile, Fifa20 2v2 anjuran Gamesbond, Magic The Gathering dan banyak lagi guys!

Level Up KL | Konvensyen untuk para gamers!

Majlis Perasmian Level Up KL Biz 2019 hari ini yang diadakan di Connexion Conference & Event Centre, umum pembukaan Larian Studios dan banyak lagi.

TNC Predator bukti rantau SEA bukan calang-calang! | Juara ESL One Hamburg

TNC Predator menjuarai kejohanan ESL One Hamburg semalam selepas kalahkan pasukan underdog rantau CIS Gambit Esports 3-2 didalam siri best of 5.

You might also likeRELATED
Recommended to you